The State of UX — Swedish Edition 2016

Jens Wedin
9 min readOct 14, 2016

--

Detta är en sammanfattning av undersökningen The State of UX — Swedish Edition 2016 (en sammanfattning från 2015 kan du hitta här). Undersökningen låg ute under maj till september 2016 och 94 personer svarade.

Det jag slås av är ett otroligt engagemang som alla människor har. Alla är riktiga hjältar som verkligen försöker skapa nytta och en bättre värld. UX-området är verkligen något speciellt och jag känner mig stolt över att arbeta med andra i detta skrå. Så till själva underökningen.

Demografi

Först några demografiska delar för att du ska få en bättre bild av vilka som har svarat på undersökningen.

Kön

Ålder

Erfarenhet

Typ av företag

Nivå på utbildning

Älskar

Vad är det som en UX’are älskar? Skapa en bättre värld, träffa människor, förstå, lösa problem, söka efter behov. Alltid förbättra. Nedan är en textanalys av vad alla svarade, sedan några citat av vad som skrevs.

Variationen och att få göra skillnad i människors liv. Att faktiskt se till att det vi tar fram levererar värde åt slutanvändarna.

Att få göra vardagen bättre för folk. Att förbättra arbetsverktygen. Att få träffa användare och höra resonemangen, berättelserna och behoven. Att få lära mig om olika människors situationer och arbeten.

Att samarbeta med en grupp människor för att med hjälp av allas expertis skapa något fantastiskt.

Att det är en ändlös process där jag ständigt får lära mig nya saker och omvärdera det jag tror mig veta.

Att få omvärdera hur saker bör fungera.

Allt värdeskapande. Att se till att realisera teknikens potential att hjälpa människor.

Att jag får jobba med människor och teknik.

Att kunna påverka människor till ett bättre liv.

Att det är så brett. Ena dagen står man vid en whiteboard och brainstormar idéer och en annan står man framför en ledningsgrupp och leder en workshop.

Allt! Friheten, kreativiteten, ansvaret, möjligheterna, variationen. Jag älskar hur mycket påverkan man har på den slutliga produkten, kicken man får när man kommit på en förbannat bra idé och alla möjligheter bra design och användarupplevelse genererar. Jag har helt klart världens bästa arbete!!

The energy my colleagues have to keep things going.

Människorna, kreativiteten, problemlösningen

Att hitta kärnan i problemen, den underliggande orsaken och att sedan utmaningen i att lösa detta.

Försöka göra det bättre för min arbetsgivares kunder, de mest utsatt i samhället.

Hatar

Hatar är ett starkt ord, men jag uppfattar som många kämpar med ungefär samma sak, förståelse, respekt, ofta behöva förklara och övertyga men mycket kring organisation, hierarkier och politik. Det blir bättre och bättre med tiden men vi UX’are får fortsätta att vara tålmodiga och starka.

Vad UX människor hatar

Politik.

Stress.

Personer med makt vars tyckande tillåts påverka min design .

Att UX inte prioriteras och att folk tror att det är ux om man gör en del av ux processen men knappt pratar med användare eller att de tror att man bara kommer in och gör saker snyggt visuellt

Politik, konflikter, dålig kommunikation, toppstyrning, hierarkier

Att individuella agendor alltför ofta kommer i vägen för det som är bäst för både kunden och företaget.

Det är ganska ofta att stångas mot en betongvägg med kunder som inte är öppna för förändring.

Kommunikationsproblem med utvecklare.

Att man fortfarande måste motivera varför man behövs.

Post its som ramlar ned.

När arbete jag gör inte implementeras.

Tidrapportering, möjligen.

Skriva krav.

Personer som tycker sig veta bäst utan att ha ens testat en enda tes.

Den otydliga rollen.

Svårigheten att få tillgång till användarna.

Bra egenskaper

Men vad är det som gör en bra UX’are då? Vilka skillz är det som behövs för att överleva på fältet bland kunder och personer som inte fattar grejen? Främst lyfts empati upp, sedan förståelse för behov, kunna kommunicera, leda andra och vara ödmjuk.

Lyhördhet, engagemang och empati.

Nyfiken, intresserad, engagerad, empatisk, kreativ, modig och strukturerad. Tycker också att en bra UX:are kan mäta sitt arbete och visa på framgång som UX-arbetet ger.

Villig att lära, testar en massa idéer och metoder, jobbar med kontinuerlig feedback i snabba iterationer för att testa sig fram till en bra lösning (inte tänka ut den).

Prestigelös, bra på att kommunicera, gillar att samarbeta, effektiv, intresserad av både användare teknik och affär, nyfiken.

Den som lyssnar på användarna och inte tar in sin egen agenda, prestigelös.

Att vara en bra facilitator.

Samarbetet är allt.

Förmågan att få hela teamet att bli överens om vad som ska uppnås och kunna leda oss dit på ett ödmjukt sätt.

En som kan ta fram 10 helt olika lösningar på ett problem.

Medvetenheten om att jag inte alltid vet bäst, jag lyssnar på mina utvecklare och på mina användare. Jag söker inspiration i redan existerande lösningar med insikten att man inte behöver uppfinna hjulet igen.

Medmänsklighet, självinsikt och verklighetsförankring . Samt självdistans!

Hur ofta träffar du dina användare?

Fantastiskt att 62% träffar sin användare någon gång i månaden eller oftare, det var 53% 2015. Arbetar man med User Experience måste man träffa sina användare, punkt. Och för er som inte får göra det, har råd eller inte vill, använd denna undersökning för att visa på hur andra företag gör.

62% träffar sin användare någon gång i månaden eller oftare

Vilka metoder och verktyg använder du ofta i ditt arbete?

Intervjuer och workshops kommer högt vilket känns naturligt, roligt att se att Design Studio är så omtyckt, något jag ofta lär ut. Program som Axure och Balsamiq verkar fortfarande vara arbetshästarna men att Sketch också börjar bli mer använt.

Workshops och intervjuer, tester och designstudio är vad vi gör

Vilken jobbrelaterad bok läste du senast?

Extra roligt att se att Jeffs och Joshs Lean UX fortfarande ligger på topp, en bok som fick mig att omvärdera hur jag jobbar med UX. I år verkar Sprint från Google Ventures vara populär samt User Story Mapping av Jeff Patton. Sedan kommer det klassiker som This is service design thinking och The design of everyday things.

Bara bra böcker som alla borde läsa.

Lean UX, Sprint, User Story Mapping är vad läses

Vilka konferenser tycker du är bäst inom området?

Så vart går UX’aren och hänger på konferens? Det känns riktigt roligt att se att UX Open är så populär. Sedan är ju FBTB en självklar UX konferens med internationella vibbar, otroligt bra jobbat av Inuse. Känns skönt att även internationella konferenser som SXSW och UXLX på listan som jag inte såg förra året. Även när UX börjar mogna i större företag ser man att konferenser som UX STRAT och UX Week blir populära.

UX Open och From Business to Buttons i topp

Var tycker du att UX ligger din organisation?

Jämfört med 2015 är det lite skillnad i år. På vissa företag verkar det ha hänt nått. UX mognadstrappan är inte lika helt upp-och-ner jämfört med referensgrafen från 2015. Men det känns som vi fortfarande har mycket att göra för att få större förståelse inom företagen. Se även siffror som InUse presenterade 2014. Kämpa UX Sverige!

2016

2015

Har du ägarskap över UX frågorna på ditt arbete?

Det känns skönt att veta att ca 75% av de som svarade känner att de har ett stort ägarskap i UX frågorna. Det är en liten förbättring från 2015.

2016

2015

Hur mycket hjälp uppskattar du att din utbildning ger i ditt arbete?

Ger dagens utbildningar hjälp i det dagliga arbetet? 6,7 av 10 kanske är ett ok betyg men borde inte detta vara bättre?

Letar du aktivt efter ett nytt arbete?

26% av alla som svarade söker aktivt efter ett nytt arbete, det är 2% mer än förra året. Det är verkligen en guldålder för UX kompetens.

26% letar efter nytt arbete

Förra året låg kollegor och före detta kollegor på första plats när man letade efter nytt jobb. I år så ligger LinkedIn på första plats. Letar du efter jobb, var alltså där och är aktiv helt enkelt.

Tråkigt att se att Arbetsförmedlingen inte är där man hittar jobb. Under Annat så kommer att man kontaktar företag direkt, google, Interakt, Monster och rekryterare.

83% letar efter nytt arbete på LinkedIn

Medellön / kön

Förra året skiljde det sig nästa 3.000 kr mellan kvinnor och män i Sverige. Jag hade förhoppningar att det skulle vara någon skillnad. I år är det tyvärr ännu större skillnad, ca 3.700 kr i skillnad.

Här får vi nog alla kämpa, förhoppningsvis kan denna undersökningen hjälpa till att förbättra framöver.

Lite data över de som svarade kring lönen då jag fått många frågor kring den.

  • Antal som svarade: 93
  • 1 som inte svarade kön
  • 2 person har över 100 000 som är chef eller egen företagare
  • Medellön totalt: 46 946
  • Medellön kvinna: 44 840 (37st)
  • Medellön man: 48 569 (54st)

2016

Medellön för män och kvinnor i UX Sverige 2016

2015

Medellön för män och kvinnor i UX Sverige 2015

Medellön / erfarenhet i år

Så här ser medellönen per erfarenhet för UX’are i Sverige 2016. 21+års erfarenhet hade bara ett (1) svar så ta dessa siffrorna med lite salt. Resten av resultaten hade mellan 5 och 22 svar så där är det en bättre relevans. Stämmer detta överens med din bild?

2016

Medellönen per erfarenhet 2016

2015

Medellönen per erfarenhet 2015

Medellön / erfarenhet / kön

2016

Medellönen per erfarenhet och kön 2016

2015

Medellönen per erfarenhet och kön 2015

Medellön / bolagstyp

Statligt eller kommun ligger tyvärr lägst. Det verkar som både fler jobbar inom produktbolag och att de tjänar bättre jämfört med konsultbolag från förra året. Det kanske är en trend att fler börjar jobba på produktbolag? Att jobba som egen verkar dock vara mest lönsamt.

Medellön per bolagstyp 2016

Medellön / nivå på arbete

Jag grupperade lönerna utifrån vilken titel personerna hade. De som jobbade som typ interaktionsdesigner & UX designer blev en grupp. De som hade mer av en strategisk roll typ UX lead & UX strateg blev en grupp. De som hade någon typ av chefsroll, manager blev en grupp. Övrigt var de som jobbade som projektledare, analytiker ellergrowth hacker. Jämför man med 2015 verkar det vara en en förbättring inom alla grupper.

2016

Medellön per nivå på arbete 2016

2015

Medellön per nivå på arbete 2015

Tack till

  • Alla ni som har delat, gillat och svarat
  • Pexels.com och alla fotografer för alla fotografier

--

--

Jens Wedin

Design + Coaching + Transformation + Leadership @ Seventyone Consulting // Mostly in English // http://jenswedin.com